12 februari | Sectie klassieke talen organiseert lezingenavond

VELSEN-ZUID | Heeft u zelf nooit klassieke talen gehad maar bent u wel geïnteresseerd? Of baalt u dat het alweer enige tijd geleden is dat u zich heeft kunnen verdiepen in de klassieken? Kom dan op maandag 12 februari naar het Gymnasium Felisenum en laat u tussen 20.00 en 21.30 inspireren door twee lezingen over de klassieken. Meer over de inhoud van de lezingen leest u hieronder. Vanaf 19.30 staat de koffie en thee voor u klaar. Neem vooral uw ouders, kinderen, buren en welke andere geïnteresseerden ook maar mee! Iedereen is welkom en de toegang is gratis!

Afdalen naar het dodenrijk en levend weer terug: Homerus, Hermans, Harry Potter

In de Odyssee van Homerus (ca. 800 v. Chr.) gaat Odysseus naar het Dodenrijk, waar hij onder anderen zijn moeder en zijn in de strijd om Troje omgekomen strijdmakkers spreekt. Hij keert daarna weer terug naar de wereld van de levenden. In een soort Odyssee door de Europese literatuur laat Anne Katrien Amse zien hoe dit verhaal door de eeuwen heen veel schrijvers heeft geïnspireerd. Dat er daadwerkelijk iets als Europese literatuur en cultuur bestaat, waaraan iedereen plezier kan beleven, wordt aan de hand van dit concrete voorbeeld zichtbaar gemaakt.

Het wiel als wereldbeeldmachine

Wanneer u uw brein beschouwt als een computer, het universum opvat als een uurwerk of meent dat menselijk ingrijpen de balans van de natuur verstoort, dan denkt u als vanzelfsprekend in termen van machines. Een nieuwe hypothese op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis, die van de wereldbeeldmachines, stelt dat fundamentele wetenschappelijke begrippen voor een belangrijk deel ontleend zijn aan machines die in de maatschappij een dominante rol spelen. In deze lezing zal Thomas van Vroonhoven betogen dat ook de Griekse Oudheid een wereldbeeldmachine kende: het principe van wiel en as. Een rondgang langs de Griekse astronomie en kosmologie zal laten zien dat het wiel het uitgangspunt vormde voor de metaforen en technische begrippen die deze disciplines doorslaggevend kenmerkten. Zo kan de studie van de klassieke cultuur op een verrassende manier bijdragen aan het inzicht in de herkomst van onze natuurwetenschappelijke begrippen.