BUITENPLAATS BEECKESTIJN | TENTOONSTELLING ‘DUBBELPORTRET’

VELSEN-ZUID – Buitenplaats Beeckestijn en gast-curator Tanya Rumpff zijn er in geslaagd de werken van Ričardas Vaitiekūnas en Emo Verkerk bijeen te brengen in de tentoonstelling ‘Dubbelportret’.

Deze tentoonstelling, te bezoeken van 8 juli t/m 1 oktober 2017, toont stillevens van Vaitiekūnas (Litouwen) en portretten van Verkerk (Nederland). Beide schilders behoren tot de belangrijkste van hun land.

Ričardas Vaitiekūnas werkt in de traditie van het Expressionisme en toont landschappen en stillevens waarin Tijd, Verval en Dood zijn belangrijkste onderwerpen en metaforen zijn. Een klok, schedels of op schedels lijkende stenen komen vaak in zijn werken voor. Essentieel zijn daarbij kleurgebruik en techniek.

De portretten van Emo Verkerk behoren tot een apart genre. Het zijn opdrachtportretten maar hij doet geen concessies naar de opdrachtgever toe. Hij toont lef, een opdracht beweegt hem in een bepaalde richting waar alles is toegestaan en waaruit de schilderkunst als grote winnaar tevoorschijn komt. Elk portret is een schilderkundig universum, een ode aan de schilderkunst.

De tentoonstelling kwam mede tot stand door de gemeente Velsen en het Prins Bernhard Cultuurfonds N.-H. Productie: Bianca Vooges.

Tentoonstelling ‘Dubbelportret’
Buitenplaats Beeckestijn
Rijksweg 134
1981 LD Velsen-Zuid
0255-522877
www.buitenplaatsbeeckestijn.nl 
info@buitenplaatsbeeckestijn.nl