Camera’s havengebied IJmuiden in gebruik

IJMUIDEN | Maandag 5 februari hebben burgemeester Frank Dales en wethouder Arjan Verkaik , in aanwezigheid van het bestuur van de stichting BIZ havengebied IJmuiden, middels plechtige onthulling van een waarschuwingsbord “ camerabewaking “ de camerasystemen in het havengebied in gebruik genomen. De plechtigheid vond plaats op de makreelkade in en nabij het kantoor van de firma Vrolijk.

Deze systemen bestaan enerzijds uit camera’s die de openbare ruimte in groot deel van het havengebied bewaken en anderzijds de camera’s van Zeehaven IJmuiden, welke gericht zijn op de eigendommen van Zeehaven IJmuiden, zoals de kades. Ton Wijker, voorzitter van de Stichting BIZ Havengebied IJmuiden, legde in zijn speech uit, met welke factoren de aanleg van dergelijke camerasystemen gepaard gaan. Niet alleen toetsing aan de privacy wetgeving en de keuze van de locaties waren van belang, maar ook de techniek om camerabeelden naar de gecertificeerde meldkamer van de NVD in Haarlem getransporteerd te krijgen was een grote uitdaging.

Nu de revitalisering van het Middenhavengebied en bestrijding van criminaliteit & illegaliteit zijn uitgevoerd door respectievelijk Zeehaven IJmuiden en de Gemeente Velsen waren nu de ondernemers aan zet en met het ingebruikname van onder andere de camera’s. Wijker : “Hiermee zijn we weer een stap verder gekomen aangaande de veiligheid in het gebied “.

Voor dit laatste hebben Zeehaven IJmuiden en de stichting BIZ Havengebied een compleet draadloos netwerk middels aanbesteding aan installatiebedrijf De Vilder & Wijnands aangelegd. De camera’s van de stichting BIZ zijn aangelegd door de NVD. Naast de onthulling van het waarschuwingsbord “ camerabewaking” memoreerde Ton Wijker ook de aanstelling van de heer Frans Hoogzaad als parkmanager van het BIZ havengebied. Hij houdt kantoor boven uitzendbureau Zebra aan de Margadantenstraat.

Burgemeester Frank Dales : “ het streven naar een schoon , heel en veilig havengebied is niet alleen van belang voor de ondernemers in dit gebied, maar is een voorbeeld, waar andere havens ook met belangstelling naar kijken “.

De heer Dales prees de volharding van het bestuur van de stichting BIZ in het bewerkstellingen van dit buitengewoon zinvol collectief.