Column Alice Loeters | Uitvaartzorg

COLUMN APRIL | De mozaiekuitvaart

Peter is gescheiden van Marijke en leeft alweer jaren samen met Gea. Peter heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Gea is weduwe van Paul. Zij hebben samen 2 kinderen en 1 kleinkind.

Als Peter plotseling overlijdt moet de uitvaart worden geregeld. Peter heeft niets op papier gezet. Hij wilde daar liever niet over praten. Niemand weet wat zijn wensen zijn voor de uitvaart.

Als wij worden gebeld zitten wij met de verschillende gezinsleden om de tafel en tasten af om tot de juiste besluiten te komen. Iedereen heeft hetzelfde belang voor ogen: een waardig afscheid in de geest van Peter en waar iedereen zich in kan vinden.

Voor ons is het belangrijk om vooral aandachtig aanwezig te zijn vanuit het besef dat al deze mensen een speciale relatie met Peter hebben gehad. Het kost soms de nodige tijd, maar ervaring leert dat juist het gezamenlijk gevoelde verdriet ertoe kan bijdragen dat een band ontstaat en er verbondenheid is. Dat helpt de pijn te dragen en brengt dichter bij elkaar.

Als Peter zijn wensen wel op papier had gezet, is het wettelijk gezien de plicht om deze redelijkerwijs uit te voeren. Dat zou de situatie wel wat gemakkelijker maken.

Een op de 10 gezinnen is op dit moment een z.g. samengesteld gezin. Van de kinderen van deze ouders krijgt 40% te maken met een stiefouder.

Ze worden ook wel mozaiekgezinnen genoemd. De mozaiekstukjes bij elkaar kunnen een mooi produkt opleveren. Als de verschillende gezinsleden goed samenwerken in goede harmonie is het eindresultaat: een waardig, warm en troostrijk afscheid.

Alice Loeters persoonlijke uitvaartzorg

www.aliceloeters.nl | 0255 – 517452