HALFWEG WORD WAKKER!!

HALFWEG | Het is 2 voor 12 voor de inwoners van Halfweg, in april jl. schreef ik al een groot artikel over het evenementen terrein N1 aan rand van Amsterdam, tegen de Haarlemmerliede-Spaarnwoude aan, 92% van de omwoners gaf en het niet te zien zitten maar het lijkt er toch te gaan komen.

In ieder geval staat er een proef op stapel om het Dockyard festival te organiseren, een evenement met slechts 12.500 bezoekers, als de pilot bevalt gaat Amsterdam door met de ontwikkelingen naar 32 festivals per jaar met wel 100.000 bezoekers per festival, een ware invasie voor de gemeente Haarlemmerliede die zelf slechts zo`n 5000 inwoners telt. Vreemd is wel dat de gemeente Velsen in 2016 eenzelfde plan zag stranden omdat het van de raad van State geen toestemming kreeg voor een soortgelijk plan in hun deel van Spaarnwoude maar Amsterdam zich hier weinig van lijkt aan te trekken.

Geld lijkt de drijfveer

Het lijkt erop dat het grote geld wat de evenementen opleveren belangrijker is dan het woonplezier van de mensen in de omliggende gemeentes. Elk evenement geeft flink overlast en je vraagt je af waarom je als burger mee moet betalen voor zaken waar je alleen maar overlast van hebt. Voor Spaarnwoude betalen de omliggende gemeentes en provincie gezamenlijk namelijk al zo`n 2,5 miljoen per jaar aan belastinggeld. Op de evenementen vind je echter voornamelijk bezoekers die niet uit de eigen regio komen en tijdens de 30 evenementen die er momenteel al zijn wordt het recreatiegebied ook vaak nog is grotendeels afgesloten. De vraag rijst of je nog wel van een recreatiegebied spreken kan als je als bewoners je steeds vaker uit de voeten moet maken voor de bass geluiden die vele evenementen met zich meebrengen. Afgelopen weekend was het de beurt aan Wooferland en Mysteryland. Zowel een groot van de Houtrak als het Floriadeterrein was voor de eigen bewoners afgesloten, het Houtrakdeel was nog niet eens hersteld van de schade die Awakenings veroorzaakt had en de geluiden van Dance en Dutchvally uit het Velsense deel waren bij wijze van spreken nog te horen. Als het aan Amsterdam ligt wordt komen er nog 32 evenementen bij, totaal komt dat dan op ruim 60 evenementen, hoeveel kan een regio aan?

92% is tegen de N1 locatie

Van de peiling die we in april deden bleek dat maar liefst 92% van de inzenders tegen de komst van het evenemententerrein te zijn. Ook het Parool en de Volkskrant vonden dat er over geschreven moest worden, een aantal bewoners vechten voor wat ze waard zijn om het tegen te houden maar Amsterdam als Goliath lijkt dit keer de strijd van David te gaan winnen. De stad Amsterdam moet ontzien worden want die barst uit zijn voegen van alle bezoekers zegt het gemeentebestuur en alle organisatoren. Een logische stap is dus om de overlast naar de stadsgrenzen te brengen, in dit geval is de kleine buurgemeente Halfweg het haasje. Een poging om de omwonenden te informeren leverde geen tegenspraak op volgens de gemeente Amsterdam, op bijgaande plattegrond is te begrijpen waarom, slechts industriepanden vallen in het door de gemeente onderzochte stuk van het Westelijk havengebied. De bewoners die er wonen zijn de nazaten van Circus Boltini die zich al bijna 30 jaar in het gebied thuis voelen. Slechts 200 meter wonen zij bij de beoogde locatie vandaan maar zij zijn niet ingelicht om dat zij volgens de gemeente geen status zouden hebben. Oplettendheid van hun toen de mannen van de gemeente Amsterdam op het terrein bezig waren heeft ze wakker geschud en nu proberen ze andere bewoners van Halfweg te waarschuwen voor het naderend onheil.

Wat kunt u doen?

Onze peiling is nog steeds actief, geef hieronder aan of u het eens bent met de komst van het evenemententerrein. 

Petitie evenemententerrein Amsterdam
Bezig met versturen

De gemeente Amsterdam heeft tevens nieuw geluidsbeleid voor evenementen samengesteld waar u bezwaar tegen kunt maken om inspraak te hebben op het geluidsbeleid klikt u hier.


 Meer informatie kunt u vinden op www.geenn1.nl .

Of bekijk de flyer van GEEN N1 hier.