HAVENFESTIVAL 2017 | RAUW AAN ZEE

IJMUIDEN – Het Havenfestival IJmond is terug van weggeweest! Nadat in 2016 het besluit was genomen om geen festival te organiseren zijn het bestuur en de projectgroep met frisse energie aan de slag gegaan met de contouren van een vernieuwd festivalconcept voor 2017.

Eén van de belangrijkste stappen was het aantrekken van een evenementenbureau dat de vrijwilligers kan helpen bij het maken van een professionaliseringsslag. Dat is Levensgenieters geworden. Los van deze professionele ondersteuning wordt het evenement volledig door vrijwilligers georganiseerd. De organisatie zet dit jaar in op een verdere professionalisering, grotere betrokkenheid van de bezoekers én het toevoegen van verrassende, nieuwe elementen aan de vertrouwde festivalopzet. Het Havenfestival vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017. De toegang is gratis.

Rauw aan Zee

Het thema van het Havenfestival is Rauw aan Zee, verwijzend naar het citymarketingconcept van de gemeente Velsen. IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met avontuurlijke stranden waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd wel een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex waar nu de grootste zeesluis van de wereld wordt gebouwd en veel vissersschepen, jachten en andere schepen. Het is een unieke plek om je ogen uit te kijken, verse vis te eten en te ervaren. Tijdens het Havenfestival krijgt de Trawlerkade een rauwe uitstraling met zeecontainers, kabelhaspels en andere attributen die kenmerkend zijn voor het gebied. IJmuiden Rauw aan Zee presenteert zich in een opvallende zeecontainer tussen het Culinair Plein en het Rabobank Hoofdpodium. Vrijwilligers delen hier ansichtkaarten uit met de winnende foto’s van de fotowedstrijd. Deze kunnen op kosten van de gemeente worden verstuurd. Tevens is op deze plek de video van Rauw aan Zee te zien.

Vernieuwend

De organisatie heeft achter de schermen hard gewerkt aan een programma met Havenfestival-klassiekers en nieuwe, verrassende onderdelen voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers maakte duidelijk dat de vistafel, de rondvaarten en een kijkje aan boord van de schepen goed scoren, dus die onderdelen keren dit jaar terug. Nieuw in het programma zijn het Young Talent Stage, de flyboard-demonstraties in de haven (ter hoogte van de Zaandam), de rondleidingen op het boorplatform Paragon C463 en het Culinair Plein met lokale restaurants en cateraars. Ook de uitstraling van het festivalterrein bevat vernieuwende elementen. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van de culturele invulling van het programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen ruim baan, terwijl op zaterdagavond alles is gericht op een gezellig feest op de kade. Met de komst van Martijn Fischer (IJmuiden zingt Hazes), Lange Frans, Stijl Achterover en Full Count lijkt succes verzekerd! Achter de schermen is ook hard gewerkt aan een verdere professionalisering van de organisatie, waarbij de vrijwilligers van het Havenfestival worden ondersteund door de nieuwe productiepartner Levensgenieters en studenten van het Nova College.

Vis

Door de verhuizing naar juni staat het Havenfestival IJmond in het teken van de komst van de Hollandse Nieuwe. Op het Culinaire Plein wordt de hele dag haring schoongemaakt door medewerkers van Fish & Seafood Waasdorp. Dit levert altijd mooie beelden op. Zaterdagmiddag om 14.00 uur is het tweede vaatje Hollandse Nieuwe, dat op dinsdag 13 juni wordt geveild in De IJmond Brasserie & Restaurant, te zien bij het Rabobank Hoofdpodium. De ‘duurste haring van Nederland’ wordt uitgedeeld aan de gasten van OIG/IHD. Deze vrijwilligersorganisatie zorgt ervoor dat een groep mindervalide IJmonders naar het festival kan komen. Eén van de populairste onderdelen van het Havenfestival, de vistafel in het pand van Kloosterboer, keert ook weer terug op de Trawlerkade. Bezoekers kunnen hier de hele dag terecht voor uitleg over Noordzeevis. Er wordt ook ingegaan op het thema duurzaamheid in de visserijketen.

Schepen

Tijdens het Havenfestival ligt de Vissershaven vol met interessante schepen. Blikvangers zijn het boorplatform Paragon C463 en het Nijlpaard (zie losse berichten). Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan het stoomschip Elvin (bouwjaar 1932), de sleepboot Albatros (1953) en de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Naaldwijk (1955). De Koninklijke Marine komt naar IJmuiden met de fonkelnieuwe kustzeesleper Noordzee. Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond en het binnenvaaropleidingsschip Prinses Maxima van de Maritieme Academie liggen ook weer afgemeerd aan de Trawlerkade. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte. Meer informatie over de schepen is te vinden op www.havenfestivalijmond.nl/nautisch.

Entertainment

Van gevestigde namen tot aanstormend talent: het Havenfestival biedt dit jaar een podium voor een recordaantal zangers en zangeressen, bands, theatermakers, dichters, koren en kunstenaars. De meer dan 50 optredens worden verdeeld over vier podia en de kade. Het Rabobank Hoofdpodium staat naast het boorplatform Paragon C463, dat speciaal voor het Havenfestival wordt uitgelicht met gekleurde spots. Hier zijn de hele dag optredens van regionale muzikanten. Zaterdagavond is het groot feest met Martijn Fischer (IJmuiden zingt Hazes), Lange Frans, Stijl Achterover en Full Count. Op het Culinair Plein zorgen dj’s en singer/songwriters voor de sfeer die past bij lekker eten en drinken, terwijl in Ymuiden Stores het podium wordt vrijgemaakt voor intieme optredens, filmvoorstellingen en presentaties (onder meer over de nieuwe zeesluis). Nieuw is het Young Talent Stage, waar aanstormend talent de kans krijgt zich aan de bezoekers van het Havenfestival te presenteren. Op de kade vindt verrassend straattheater plaats. Kijk voor het volledige programma op www.havenfestival.nl/programma.

Kunst op de Kade

In de hal van Klaas de Boer in de 2e Havenstraat exposeren elf kunstenaars uit de IJmond met objecten, conceptuele kunst, poëzie, gemengde technieken, fotografie, collages, aquarellen en schilderijen. Een spannende mix van stijlen dus! De kustenaars die meewerken aan Kunst op de Kade zijn Renske Tara de Jong, Yvonne de Vries, Daniela Paap, Brechtje Langhout, Karin Winnubst, Maril Thijssen, Peter van Eerden, Giel Geldermans, Marion van der Kleij, Anja van Wijgerden (Middenhavenstraat 40) en Petra C.M. Meskers. Kinderen kunnen hier een creatief sierraadje komen maken en een animatie op de laptop (als onderdeel van het Kinderplein). Zaterdag van 12.00 tot 19.00 en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Culinair Plein

Nieuw dit jaar is het Culinair Plein ter hoogte van Trawlerkade 30. Hier bereiden restaurants en cateraars uit IJmuiden de lekkerste lokale producten. Naast de foodtrucks van Visrestaurant Gerard van Es en Fromagerie l’Amuse kunnen bezoekers van het Havenfestival terecht bij stands van Fish & Seafood Waasdorp, Korf Catering en Villa Westend. Op andere delen van het terrein staan diverse foodtrucks en verzorgt HB Horecagroup de drankjes. Afrekenen kan met pin of contant geld. Er zijn dit jaar geen muntenkassa’s. De terrassen van De Meerplaats en Lunchroom Bart zijn uiteraard ook geopend!

KNRM

Net als voorgaande editie van het Havenfestival zijn op het terrein van de KNRM verschillende activiteiten. Bezoekers kunnen varen met oude reddingboten en de reddingboot van Zandvoort. Donateur worden is gratis varen! Er is een rommelmarkt en laarzen van afgeschreven overlevingspakken zijn te koop met plantjes, iets aparts! Radio Beverwijk is aanwezig en verzorgt uitzendingen vanuit IJmuiden. Makrelen worden gerookt, er is gebakken vis, haring, hamburgers of popcorn. De Dekamarkt stelt de popcornmachine ter beschikking. Het springkussen wordt gratis uitgeleend door Re/Max. Reddingbrigade IJmuiden en de 100-jarige Reddingbrigade Nederland laten hun materiaal zien.

Naar het festival

De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming het vlotst. Net als voorgaande jaren wordt bij onderzoeksinstituut Wageningen Imares (voorheen Rivo) een grote fietsenstalling geopend. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. De Trawlerkade is tijdens het Havenfestival vanaf 10.30 uur volledig fiets- en autovrij. Ook geparkeerde auto’s moeten weg. Vanwege de recente gebeurtenissen in de wereld ziet de organisatie hier streng op toe en schakelt zo nodig de politie in. Alle festivalregels zijn terug te vinden op www.havenfestivalijmond.nl/huisregels.

Informatie

De belangrijkste informatie over het Havenfestival is te vinden op www.havenfestivalijmond.nl. Deze website is zonder problemen te raadplegen met een smartphone of tablet. Het laatste nieuws en wijzigingen in het programma worden ook gedeeld via Facebook en Twitter. De informatiestand van de organisatie staat tussen het Culinair Plein en het Rabobank Hoofdpodium (bij IJmuiden Rauw aan Zee). De vrijwilligers van het Havenfestival zijn te herkennen aan een navyblauw t-shirt en een badge. Zij staan onder meer bij de entreepoort om plattegronden uit te delen.