MET ENGELENGEDULD GESCHOTEN

BEVERWIJK | Portretten van Hans de Bruijn bij KEK

Het fotoboek ‘Atelier’, waarvoor fotograaf Hans de Bruijn vijftig toonaangevende kunstenaars in en om hun atelier of werkruimte portretteerde, heeft bijna tien jaar na de verschijning nog niets aan frisheid en kracht ingeboet. Enkele van deze portretten worden samen met niet eerder getoonde nieuwe Atelierfoto’s van deze oud-Wijk aan Zeeër de komende maand tentoongesteld bij KEK in Beverwijk.

Hans de Bruijn fotografeert het liefst mensen. Als freelance fotograaf maakt hij regelmatig journalistieke reportages voor Parool en Haarlems Dagblad, maar vooral zijn portretten overstijgen de waan van de dag. Neem de foto’s van Arno Hintjes, Eugene Edwards en Cocorosie, maar ook van Johnny Winter en Lucky Fonz, die zijn van blijvende waarde. Zijn portretkunst is als het ware de ingedikte weergave van de ontmoetingen die hij heeft met muzikanten, dansers en ander bijzonder volk. Dat geldt met name voor de serie kunstenaarsportretten die in 2009 in de uitgave ‘Atelier, vijftig kunstenaarsportretten’ werden gebundeld.

In zijn zoektocht naar het ultieme portret kruipt hij onder de huid van de kunstenaars. En waar kan dat beter dan in hun atelier? De plek waarin de kunstenaars zich terugtrekken en een goed deel van hun leven doorbrengen. Hans de Bruijn werkte met toewijding en volharding aan zijn verzameling. Bij de totstandkoming legt hij engelengeduld aan de dag. Hij reist jaren van hot naar her, komt vaak terug bij de geportretteerden, drinkt koffie met ze, eet soms mee, en slaat hen dikwijls uren gade voordat hij daadwerkelijk ‘schiet’. Geduld, vakmanschap en een oplettend oog leiden tot een bijzonder resultaat. Met name ook omdat Hans de Bruijn zijn bescheiden houding combineert met een zekere mate van schaamteloosheid wanneer hij de kunstenaars in hun privé werkruimte fotografeert.

Blijkbaar werkt het verslavend, die intensieve ontmoetingen. Want na 2009 breidt hij zijn collectie kunstenaarsportretten uit met een nieuwe serie van 90 stuks (!) die afgelopen zomer opnieuw in boekvorm verscheen. In tegenstelling tot de eerste uitgave met zwart/wit foto’s. Nu werkt Hans alweer aan een nieuwe uitgave over het CoBrA museum in Amstelveen. Hou ‘m in de gaten!

Een zorgvuldige selectie uit ‘Atelier, vijftig kunstenaarsportretten’ en uit ‘Atelier: 90 kunstenaarsportretten’ is bij KEK aan het Kerkplein te zien vanaf 4 februari tot en met 19 maart. Daarnaast exposeert Hans de Bruijn met recent werk, waaronder portretten van jongeren, dansers, jazz- en popmuzikanten en Achterhoekers. De opening is 10 februari, 16-18 uur. Iedereen is welkom. Voor openingstijden en andere info: www.kekbeverwijk.nl